Choklad, hälsosam njutning i varje bit.


Nästan varje år kommer nye studier som visar hur hälsosam choklad är.
Och varje år bliver vi like forvånade...

Och man kan sannerligen undra varför, under 1700-talet föreläste vår egen Carl Von Linné om kakaoens hälsobringande effekt.
Följaktligen navgav han den ju ;Thebroma Cacao, Gudernas föde.

Vänder man blicket utåt i världen ser man at många kulturer anvender cacaoen som läkaremedel.
I gamla Mexico anvendes kakaofett som desinfeksjonsmedel, kakaoblommor blandade med vatten förr at motverka apati & kakaoblader utnyttjades förr sin antiseptiske & läkande effekt på sår.



Vad är det som er så bra med chokladen?
Choklad inneholder massor av nyttiga ämnen, så som vitaminer & mineraler.
Men det det som påverkar hälsan vår mäst är dom höga koncentrationerna av just antioxidanter.

Inget annat livsmädel kan uppvisa like högt innehåll av antioxidanter som choklad.
I ORAC-analyserna kan man se at mörk choklad har et värde på över 13.000, jamfört med blåbär som har drygt 4400 och grantatäpple på ca 3500.

Hvilka antioxidanter talar vi om?
Choklad innehäller antioxidanten FLAVONOLER, som i sin tur er en undergrupp av FLAVONOIDER.
Flavonoler finnes även i rött vin & grönt thé, men inte alls i samma mängd.
Flavonolerna har en antioxidativ och acetylsalisyraliknende effekt, vilket minskar risken för åderförkalkning, proppbildning och högt blodtryck.
Studier visar även den blodtrycksdämpande effekt choklad giver.

Man ser i flera studier at dagligt inntak av mörk choklad sänker dödeligheten signifikant.

Medisinska studier viser även at man reduser sin kroppsvikt med dagligt inntak av mörk choklad, da mätthetskanslan och appetiten reguleras bettre då.



Hur mycket?
Ja det er vel lite svårt at säga, men man måste över 7g pr dag.
Forskningen vise at man måste över 66 g pr vecka..
Så om man tar t.eks en napolitana varje dag,..da blir varje dag en resa mot bättre hälsa ♥

Kan man äta vilken choklad som helst?
Nej,
det er oerhört viktigt at äta mörk choklad.
Den bör vara över 70%.
La mig illustra det så här, mjölkchoklad inneholder ju massor av socker, fett, och andra tilsatsar.
Så du måste äta hur mycket som helst, förr å få nog av just kakaoen...
Och då ville ju du fått med så mycket av fett, socker mm at ni ville fått hälsorisk!

Så slutsatsen vi kan dra här är, ät din mörka intensa choklad med bästa samvete.

Trevlig hälg til alla ni kära läsare der ute...♥


Kommentarer
Postat av: elin

=)

2011-12-09 @ 17:14:02
URL: http://fluffmonster.blogg.se/
Postat av: EMMAS!- julkalender i bloggen

ååh tack så mycket, fin du blogg du hade också :) kramis

2011-12-09 @ 17:24:31
URL: http://eemma.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0