Att baka surdegsbröd




Rune`s surdegsmackor..♥


Har man en surdegsgrund är det inget problem att göra några bröd,
men det måste planeras.
Själva jobbet med att baka bröden tar cirka 30 minuter,
men det börjar på morgonen och är färdigt på kvällen.

Jag brukar blanda surdegen på morgonen innan jag går till jobben.

Det görs så här:

Ta ungefär 2-3 msk av surdegsgrunden och bland det med 1,5 dl rågmjöl och 1,5 dl ljummet vatten.
Ställ i rumstemperatur (ungefär 22 - 25 grader).

Efter ungefär 9-10 timmar har degen blivit mycket större,
och det finns rejält med bublor i den.

Då startar jobbet med att sätta degen.

Här är ett enkelt recept som gir 2-3 bröd:


Surdegsbröd
3-400 gram surdegsgrund
900 gram rågsikt
300 gram vetemjöl
60 gram honung
500 gram ljummet vatten


Bland sammen, och kör i köksmaskin i några minuter.
Ha i 10 gram salt, och kör en minut till.
Låt jäsa tills den är dubbel storlek, det tar ungefär 2-3 timmar.

När den är klar,
baka ut den och fördela i brödformar eller även bättre i jästkorgar om du har.
Slå på ugnen till 240 grader.
Låt stå och jäsa tills den är dubbel storlek.

Ställ i ugnen, och slå genast temperaturen ned till 200 grader.
Släng inn en isbit i botten på ugnen för en bättre skorpa på brödet.
Om du gör så, ånga ut efter ungefär 10 minuter.
Efter 10 minuter sticker du inn et stektermometer i midten av brödet.
Brödet är klart när det har en temperatur i midten på ungefär 95 grader.
Låt vila i några minuter innan du tar en macka, om du klarar! :-)

Nåt som kan göra det enklare att baka,
och gi ett bättre reultat är om du har riktiga verktyg.
En baksten gir et bättre bröd, med en bättre yta.
Det blir även bättre under brödet, det blir inte fuktigt.
Jästkorgar är enkla att använda, och gir en jämn storlek på brödet.
Brödet ser även proffsigt ut, med ränder så som det har hos bagaren ♥


Surdegsbröd - godt, nyttig, billig och enkelt



Rune´s Surdegsgrund..♥


Jag har i många år bakat bröd och har önskat att göra surdegsbröd.
Men det har verkat svårt, så jag har inte försökt innan några månader sen.

Men det är inte svårt alls, men det tar lite tid så det måste planeras.

Jag skall skriva två inlägg om det här ämnet,
och i det här förste skall jag berätta hur man gör en surdegsgrund.
Det tar några dagar att göra, men själva jobbet tar endast några minuter varje dag.
Efter du har gjord grunden behöver du endast göra nåt med den en gång varje vecka,
eller när du skall baka.

När du gör rågsurdegsgrund så borde du använda ett rågmjöl som är fullkorn,
ekologiskt och stenmalet.
Alt detta för att det skall ha mäst möjlig jästkraft.
Jag använder et gammalt glas som det har varit majonäs i tidigare.

Så här gör du din egen surdegsgrund:

Dag 1, kväll
- 1 msk rågmjöl
- 2 msk ljummet vatten
Blandas i en burk med lock, och ställs i rumstemperatur (ungefär 22-25 grader)

Dag 2, kväll
Rist burken

Dag 3, kväll
Bland i 1 msk rågmjöl

Dag 4, morgon
Bland i 2 msk rågmjöl och 2 msk ljummet vatten

Dag 4, kväll
Bland i 2 msk rågmjöl och 2 msk ljummet vatten

Vänta tills det börjar bubbla i surdegsgrunden, och ställ den i kylskåpet.

Efter det här måste du en gång varje vecka "mata" surdegen. Det gör du så här:

Ta bort surdeg från burken tills det är ungefär en cm kvar i botten.
Bland i 2 msk rugmjöl och 2 msk ljummet vatten, och ställ direkt i kylen.

I nästa inlägg skall jag prata lite mer om att baka ett bröd från surdegsgrunden, och hur man skall planera det♥

Pepparkakor.. ♥




Nu är det dags,äntligen...♥

Våre pepparkakor tyckar vi är jättegoda, inte så stärka.

225g Smör
1,5 dl Sirup
3 dl Sukker
Smältes i kasserulle over svag värme, låt kyla väl.

Tilsätt:
1,5 dl Flöte
9 dl Hvetemjöl
1 ts Nellik
1 ts Ingefära
1 ts Pepper
3 ts Kanel
1 ts Kardemumma
1,5 ts bakpulver

Spara lite mjöl til utbakningen ♥
Låt gärna stå natten över i kylen ♥

Gräddas på 180g 
Ungefär 8 min

Världens mysigste julklapp?

Årets Julthé, lager du bäst själv ...♥






Har ni nogon gong lagd din ägen Julthé?
Det er inte svårt alls, och du får den perfekte blend till just DIN smak.

I våran familj er Årets julthé såhär:

Ceylon O.P från The Spice Tree

Kanelstång
Sjärnanis
Nellikspiker
& Kardemummafrö från Krydderiet på Torvhallerne i Köben.

Man hackor krydderiene, och blandar dom i théet.

Låt stå tort och mörkt i två-tre veckor.
(lite tjuvsmak är lov ♥)

Vattentemp: ungefär 80-85g
Tid 3-4 min(drar den längre bliver den bitter)

Lapsang Souchong






Lapsang souchong,
ibland bara lapsang, är ett rökt svart thé.
Ursprungligen kommer den från wuyibergen i Fujianprovinsen i Kina.
Numere framställs den i större mängd i Taiwan

Rökningen ger théet en karaktäristisk doft, som påminner om tjära.
Théet har en starkt rökig smak som påminner om rökig whisky, tjära, och även öppen eld.
Trots rökigheten är det sällan något problem att känna smaken av svart thé.

När théet er plukket,låter man bladerna törke över cypress eller furu flamma.
Så ruller och fermenterer man théet.
Till sist blir théet placerad i bambus korgar, och torkad över granved,
där den absorberar essensen av röksmak..

Legenden hevder ju at den karakteristiska smaken på detta thé kom sig från en "olykshendelse". 

Under Qing dynastiet, tog Kejserliga armeet bolig i en thé fabrik.
Nogot som förstörde thé prosessene.
Irriterad av dette objudna sälskap bestemde ägaren sig förr at öppna eld, för at skynda på thé torkningen.

Så om ni er redo förr en annorlunda thé upplevning, en minnesfärd til barndommens träbåtunderhåll & hav...
Drick en kopp Lapsang,..♥


 Tilberedning: 
 2 gram thé pr 2,5-3 dl koldt frisk vatten
 Tid; 3 min e.l etter önske
 Temperatur: 80°C
 


Tai Mu Long Jasmine-Drakeögon




Tai Mu Long, det bäste théet jag har smakt
.

I min tid med kaffe & thé butiken, har jag haft glädjen å prova på mängder av god, fantastisk och even ennu bettre thé.

Ennu tills denna dag, är det Drakeögon théet som for mig er bäst.

Den här utsökta thé får sin härliga karaktär från at bli plukkat om våren,
och at torka tilsammans med jasminblommor♥
Théet består av en topp med två blad ihopprullade i små kulor(drakögon)
som vackert öppnar sig i  tekannan när den utsätts för vatten♥

Jasmin Tai Mu Long är ett mycket högklassigt och ljuvligt thé där aromen av
jasmin framträder tydligt inte enbart i doft men även i smak på ett milt och balanserat sätt.

Jasminblommor i thé säger sig at minska stress och kan motverka huvudvärk.

Härkomst: Fujian provinsen i Kina.
Utseende: Små ihoprullade kulor.
Smak: En frisk, aromatisk och god smak av jasmin.

När jag ska göra en kanna Drakögon gör jag så her:

Tar koldt vatten, koker upp i vattenkokare.
Läggar drakeögon i botten av thékannan.
Kollar temp på vattnet, blandar tills det med koldt vatten i vattenkokaren.
När vattnet inte er over 70g, fyllar jag det i kannan.
Så läter jag den stå i ungefär 1,5 min

Så fyller jag den vidunderliga théet i rejäle thé koppar.

Tar ut théet, låter det torka♥

Njutas♥


En god kopp thé ?







Det er ju enorm variasjon vad de olika anser vara just GOD thé,
oftast beror det på hur man tilbereder den.

Det er inte svårt at göra god thé,men d krävs at man er noga.
Théens värsta fiender er lukt, luft, värme, ljus och fuktighet.
Thé oppbevares best i lufttät och luktfri beholder på et kjölig, torrt sted utan direkt solljus.

I dag ska vi ta förr oss vitt thé, som er aldeles för lite anvendt.

Vitt thé har fått  sitt navn från dom tunne hvite,silveraktiga hårene som dekker skuddet på théplanten.
Ursprunglig blev hvit thé tilverkad i Kina, i to varianter av Camellia Sinensis,
Shui Hsien (Water Spirit) og Dai Bai (Big White).
Vitt thé er utan koffein.

I dag har vi vitt thé från olika théproduserende lender.

Produksjon♥ Thébladene blir lufttörket mycket varsamt.
Om luften er for kold eller fuktig, låter man solen torka bladene,
eller man anvender värme, dog mycket varsamt.
Hvit thé er inte rullet eller formet.

Bladerna♥ Til dom bäste théerna anvends kun det ytterste skottet
och dette plukkes för det har öppnat sig helt.
Det gir et blad som er rätt, sylindrisk och däkket av vita/ silveraktige små hår. 
Utgörs théen av två blader och et skott vil den være voluminøs, öppen och oregelmessig storlek på.

Karaktär: Karakteristiska förr smaken vil vara en rund, søtlig, lett och delikat.


Det bästa är faktisk at njuta vitt thé utan nogonting till, da den er så elegant i sin smak ♥

Det bryggs bäst på 65-70g (bruk temp mätare)

Vitt thé kan anvends 3-4 ggr ♥

Ha en GOD kopp thé i eftermiddag..♥




Adventsmys...


Choklad paj til eftermiddagskaffet?





Ja,varfor inte en chokladpaj i kvell?


Bunn:
  • 125 Gram smör
  • 3 dl Vetemjöl
  • 2 Msk socker
  • 1/2 tsk Tahiti vanilj

  • Fyllning:

  • 250 gram Mörk choklad av god kvalité(Amedei,Michel Cluizel,Valrhona etc )
  • 3 Ägg
  • 2 msk Mörk sirap
  • 1,5 dl Socker
  • 1 dl Vetemjöl
  • 1/2 dl Potatismjöl

  • Smält smöret,rör i vetemjöl.
    Tilsätt socker & Vanilj.
    Låt kyla 15-20 min
    Kavla ut den til din pajform(medium),prikka lett i den med en gaffel.


    Förgrädda den i typ 5 min, 200g


    Smält chokladen i vattenbad,försiktigt.


    Vispa socker & ägg riktig stivt.
    Tilsätt vetemjöl & potatismjöl.
    Rör inn chokladen.
    Avslutningsvis tilsätt sirap.


    Grädda i 10-15 min på 200g
    Låt kyla väl.



    Dekorera gjärna med florsocker, & servér självklart med grädde ♥


    Presskanna



    Presskanna, "alla" har en..men kan dom anvenda den?


    Nogra få grundprinciper ska man följa;

    ♥Rent filter, & glas til presskannan.
    ♥Färskrostad kaffe(fråga din kaffebutikk, kolla bönorna)
    ♥Nymalen kaffe
    ♥BRUK TIMER
    ♥Fjärn "skummet" som ligger i ytan.(en skje funkar bra)
    ♥En temperaturmätare
    ♥Riktig målningsgrad på kaffet(grövre enn til filter)

    Om man har sin egen kaffekvärn er det mycket bra,
    då är man ju helt 100 på at den er nykvärnad till varje gong &  på målningsgraden.

    Kaffe tappar sin smak, body og kvalité en vecka efter kvärning.

    En vikt er bra at anvenda, inntills man har hittat sin mängd.
    Det skall vara ungefär 70g pr liter vatter.(+- 10 g)

    Forvärm presskannan med varmt kranvatten,
    kok opp vatten,mäta temperaturen.
    Vattnet ska vara ungefär 90 g.(kan justeres med lite kallvatten)

    Om man heller på kokande vatten så skolder man ju kaffet..;o/

    Sett så på timer på 3,5 min( da har det ju i verkligheten gått 4 min)

    Når tiden er der, fjärn skummet i ytan...
    Sett på stempelet(filtret) å försiktig trycka den til bunns.
    INTE BRUK MAKT.(grumset ska vara i båtten, inte i kaffet ;)

    Låt gjärna din kaffe stå i presskannan en minut eller två, så grumset sjunker til bunns.

    Hoppas du får en underbar kopp kaffe til eftermiddagen ♥


    Summerbird

    En bild av våran summerbird kväll..  Foto:Rune Millerjord
    Summerbird
    , en Dansk delikatess...♥

    För et tag sen var vi i Köbenhavn, och var ju lite nyfiken på Summerbird.
    Hadde ju hört talats mycket om den under tiden vi hadde butiken i Narvik.

    Nyfiken,...♥

    Vi köpte en ask med Sushi Dessert.
    En choklad ask, så vacker at det var svårt at öppna den.

    Tanken bak Sushi choklad er typ samma som i en Japansk thé seremoni.
    Chokladen ska njutas, långsomt, sanselig, etstetisk & i gemenskap.

    Zen, hvit choklad med ganache(fyll) av bel claro rålakris.
    Med tilhörende sauce av plommon & balsamico. 

    Green Pepper, ljus choklad med green peppers fyllning.
    Med tilhörende sauce av åpple & lime.

    Mandarin, mörk choklad med ganache av mandarin.
    Med tilhörende sauce av hallon.

    Ginger, mörk choklad med passion & ingefärs ganache.
    Med tilhörende sauce av litchee & passion.

    I asken var det medföljande ätpinnar, av mycket god kvalité.

    När man så har dukat fint, ställt upp chokladen, saucerna & tilhörende dryck..
    da er det inte svårt at fatta tanken bak.

    Varje bit, doppad i sin sauce var riktig njutning.
    Det var en explosion av smakar.
    Man bliver lite osocial, mens man andas inn & bara njuter.

    Men så er det så underbar upplevning at dela,
    och at tala om efteråt hva dom olika hittades av smakar ♥

    I asken ligger en "manual" förr njutning,
    och der talar producenten om hur detta er et forpliktande sätt at njuta sin choklad.


    Om man vender blicket bakåt, mot Aztekerriket var ju chokladen en högt aktad & sofistikierad Gudedryck som blev anvendt under rituelle samlingar ♥

    Recomenderas..♥

    Julmys & pyssel...


    Kafé Agnez Malmö

    Läste i tidningen at Kafé Agnez hadde tatt hem awards som Malmös bästa kafé,..måste prova ♥

    Trodde vi hadde gått fel, var inte helt lett at hitta.

    Men så kom vi inn i en bakgård, så himla skön och värm.

    Med fontän, antika möblar och en feeling som var helt unik ♥GILLAR♥

    Vi provade cheesecake & kärleksmums(chokladtårta m kokos)
    Fantastisk gött!!

    Trevlig personal, jåttegoda tårtor, fantastisk espresso, cappuccino, & värm choklad(m Marshmallows;o)

    Rekommenderar !!!



    Se hur mysigt...♥


    Välkommen til Njutalivet...

    Her kommer en blogg, som handlar om dom små sakerna i livet..
    Som gör vardagen så mycket bettre..
    Det är ju inte alltid dom stora grejerna som er lycken... ♥

    Men kanskje bare en liten chokladbit, till en kopp thé..♥
    Gärne tilsammans med den man älskar..♥

    Vem er så jag?

    Jag er en Norsk tjej, bosatt i Sverige.

    Jag er genuint intresserad av Kaffe,Thé & Choklad.
    Har haft min egen lilla kaffe,thé & choklad butik i 3,5 år, som jag sålda när vi flyttade hit.

    Har holdt olika smaks kurser,thé & kaffe kurs,baristakurs mm

    Jag älskar at vara med min familj; at baka,mysa hemma eller hitta på roliga grejer tilsammans.






    RSS 2.0