Rune`s broccoli & blomkåls soppa



Den här soppan har vi haft många ggr.
Den är mättande & jättegod.

(Shrek soppa förr dom minsta i familjen♥)

Den är snabb, änkel & lätt å variera lite.

Stek bacon, sesamfrö eller et ägg....

Vad du behöver:
1 broccoli
1 blomkål
1-2 dl mjölk

Gör såhär:

Koka broccoli & blomkål i bitar i ca 4-5 min.
Häll av nästan alt vattnet, låt 1-2 dl bli kvar.

Kör stavmiksaren til du får en slät soppa.
Rör inn lite mjölk.

Värm lite till.

Servér med scones, knaperstekt bacon, sesamfrö, ruccola etc..

Smaklig soppa♥



Onsdag kommer mera smootie recept...♥

Jättagoda scones



Om man serverar soppa, eller annan änkel mat,
är scones et kärkommet tilbehör.
Scones är snabbt, änkelt & kräver "ingen" ingredienser alls.

Scones är jättegoda som frukost, lunch, mellis eller som tilbehör.

Vad du behöver
:
5 dl vetemjöl(el tilsv)
1 tsk salt
1 msk socker
2 tsk bakpulver
100 g kylskapskallt smör
2 dl mjölk, filmjölk, yoghurt etc..

Gör såher:
Sätt ugnen på 225g
Mät upp mjöl,salt socker & bakpulver.
Skär det kalla smöret i små kubar, rör det hastigt inn i mjölsmeten.
INTE FÖRR NOGA, DA BLIVER DOM SEGA.
Häll sist i mjölken, rör lätt.

Strö lite vetemjöl på benken, klappa ut degen(ingen kavling)
Stikk ut runda scones med et litet glas.

Grädda i ugnen 17 min.

Servér genast...♥ 

I morron presenterar jag min favorit soppa...♥

Smootie...bra kick start på hälgen







Smootie är ju busenkelt at laga, jättegött & hälsosamt.

Här är en variant vi provade i dag, så oerhört god!

Vad du behöver:

10 stk jordgubbar
2 dl päron/kvitten youghurt
4 msk Kokos flingor
1 dl appelsin juice

Vad gör du:

Häll i yoghurt & juice i blender..
Tilsätt jordgubbar & kokosflingor

Kör på full hastighet i 30-40 sekund.


Servér ♥

Nu framöver vil jag presentera massor av goda smooties..♥
Var beredd på at utmana dine smakslökar, och bli förvånad över hur lätt & gött det bliver♥



Besegrad av 12 åringen...

I går skulla jag göra barnens favorit, pannkakor..
Hadde just börjat, da kom äldstekillen å ba mig bakka.

Han hadde et recept som var mycket bättre, så han ville överta dagens middagskok.
Okej, kör på.

Jag var ju lite skeptisk till hans smet, tjockleken var ju inte som min brukar vara.

Ingrediensarna var inte alls dom samma som jag anvender...

Möjligvis nämda jag min skepsis..♥

Da pannkakorna var redo måste jag erkänna, det var dom bästa jag nogon gong har smakt.

Dom var tunna, softa og hadde en elegant munnkänsla.

Killarna forundrade sig på om jag var besviken, nej inte alls.
Jag är stolt, min kille gör bättre pannkakor en mig♥
Och, killarna mine vil vara i köket, dom vil eksperimenter, dom är trygga på sig själv.
Stolt♥

Ha en jättefin onsdag..♥

( å tack til mormor förr boken Pannkaka♥)

Pannkakor.
..♥

2 ägg
2 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
5 dl mjölk
2 msk solros/rapsolja
½ tsk salt

Vispa äggen,rör i litet av mjölet.
Häll på halften av mjölken, vispa till en slät smet.
Tilsätt rästen av mjölet, därefter resten av mjölken och oljan.
Vispa gott, tilsätt saltet.

Stekas på crêpes panna, evt stekpanna.

Servér genast, med bacon, socker, sirap och blåbär.Mums


Mat för vardagen...

Här kommer lite inspiration förr at fresha upp vardagens middagar lite.
Inte har man ju råd at äta på resturant eller krog i vardagen,
och inte like trevligt som rundt köksbordet♥

Köttbullar är ju jättegott & oendligt av rättar man kan göra.

T.eks Gör som vi gör, trä dom på grillspett(huska på at blötlägga dom innan), med dina favorit grönnsaker.
Låt gärna barnen göra sina egna.

Grädda dom i ugnen i typ 15 minut.

Om du har tid kan du jo laga hemgjort potatismos, och har du kort om tid, kör på med nudlar♥
Bliver jättegott at pensla på lite bbc sauce eller tilsv innan du gräddar.

Smakligt måltid♥


Belgiska våfflor,..en delikatess.


Hemma hos oss har alltid våfflor varit populärt
.

Min kära manns farfar, måsta han vila i fred, brukade at ringa på söndags förmiddag å kolla om vi hadde våfflor och kaffe...♥

Å innan han var kommit, var våfflarna redo♥

Efter som åren gått, får man ju lite nya impulser och man vil ju prova på annat.

Belgiska våfflor har varit en favorit för oss när vi var på resa och så.

Så det var med stor glädje vi investerade i vårt eget belgiska våffeljärn♥

Hitta just ditt recept, prova på lite,..eller anvend vårt recept, nydeliga♥

Belgiska lönnevåfflor, Runes bästa recept..♥

Vad du behöver:
1 ägg, delad i gule & vita
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
2 msk lönnessirap
2 dl mjölk
3 msk smör, smältad & kylad

Gör så her:
Piska äggvitarna helt stiva.
Blanda det torra.
Bland ägg-gulan, mjölk, sirap & smör.
Tilsätt det torra, varsamt.
Skär försiktit inn äggvitarna.

Röra inte mycket...♥

Servér gärna med glass(hemgjort om du har tid), mascarpone, kesella med vanilj, hallon etc.



Lördag, varför inte bjuda familjen på något gott?


Appelsintårta

150g smör
2dl socker
Piskas vitt & poröst.

3 ägg
Röras i väkselsvis.

3dl vetmjöl
1 tsk bakpulver
Blandast.

Skalet av en appelsin tilsättas.
1 ½ dl appelsinsaft tilsättas.
Passar i bakförm 1,5 liter.

Gräddas i 35-40 min 175g

Kyla väl.

Glasyr;

100g blockchoklad
1ss smör

Smält blockchokladen i vattenbad, tilsätt smör.
Bred på tårtan genast.

Decorera gärna, eller server den just så som den är.

Serverast med en kopp varm choklad eller kaffe♥

Ha en jättefin hälg allihoppa♥



kärlek


Vetebullar & Kanelbullar



Här kommer lite inspiration förr opretensiös hemmamys.
Varför inte baka till barnen kommer hem från skolan?
Tänk vad glada dom bliver...♥

Vanliga bullar lagar vi jämnt, har provat på masse olike grejer..♥
Men det här receptet är bäst i världen, förr oss♥

16 dl vetemjöl
2 pk törrgäst(förr söta degar)
1 msk kardemumma
3 dl smält margarin
1 nypa salt
Ljummet(40grader) vatten tills du har en smidig deg.

Bland det torra, tilsätt först smör så vatten.

Röra lätt, fina deger ska inte röras mycket.
Ingen elektrisk piskare här!!

Jäst i 40 min

Forma bollar till en stekplåt, jäsa i 30 min.

Kavla(eller klappa) andra halvparten av degen, pensla på smör, socker & kanel.
Var inte snål, goda bullar(och mat) kommer av rejält med goda råvaror, och et varmt hjärta...♥

Rulla sammen degen, skär längden i 3-4cm tjocka bitar, jäsa i 30 min.
Pensla på mer margarin, strö på pärlsocker & lite kanel.

Gräddas på 250g i 8 min.

Ha en trevlig kvell alla fina människor där ute...♥

Kan choklad bekämpa fattigdom?













Fairtrade
, tidigare känt som Rättvisemärkt är en produktmärkning av varor
(främst livsmedel) som syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare
 och anställda i utvecklingsländer genom Rättvis handel.

 

Märkningen innebär att produkten uppfyller de internationella Fairtrade-kriterierna.

Kriterierna garanterar att producenter får ett minimumspris för sin vara
som överstiger produktionskostnaden och världsmarknadspriset.
Anställda vid exempelvis plantager har rätt till den nationellt lagstadgade minimilönen.
Kriterierna innefattar även att diskriminering och barnarbete moverkas bland anställd arbetskraft (när odlarna får högre inkomster får barnen möjlighet att gå i skolan), och de anställda skall ha rätt att organisera sig och rätt till ett ordentligt anställningsavtal.
Kriterierna grundar sig på ILO:s åtta kärnkonventioner.

I sortimentet finns bland annat kakao, kaffe, te, läsk, energidryck, bomull, socker, honung, bananer, ris, nötter, blommor, vin, juice, frukt och sportbollar.
En stor del, 73 % av de Fairtrade-märkta varor som såldes år 2010 i Sverige var också ekologiska och var till exempel Krav-märkta.
Men Fairtrade och Krav är oberoende av varandra.
Produkter som är Fairtrade-märkta är försedda med en blå och grön symbol på svart botten.
Tidigare, fram till 2004, användes en röd symbol.

Malagasy – EquiTrade producerad på Madagaskar

En choklad mer rättvis än FairTrade


Chokladen från Madagaskars folk till oss i Sverige.
Familjen Ramanandraide i nordvästra Madagaskar hade tillverkat choklad för den inhemska marknaden i 10 år innan en eldsjäl från Europa upptäckte dem.
Neil Kelsall från Storbritannien har under tre år hjälpt familjen skapa en fabrik som idag producerar en choklad med högsta kvalitet, vacker förpackning och viktigast av allt. En förfinad smak av citrus, kryddor och nötter.
Inte undra på att så många vill äta den.

Pasted Graphic

Idag lockar familjen fram smaker som de inte visste fanns i kakaon från deras hemland.
I dalen Sambirano hämtar de sina bönor, fermenterar och torkar bönorna med stor noggrannhet så att vi kan njuta av deras finess.

Eftersom hela chokladkakan och dess förpackning produceras på Madagaskar stannar hela 40% av varans butikspris kvar i produktionslandet.
Endast transport, marknadsföring och försäljning tillkommer i Skandinavien.
Detta är ca. 8 gånger mer än en choklad tillverkad enligt FairTrade.
Produktionsmetoden följer de riktlinjer som deklarerats inom ramen för EquiTrade.
Ett koncept där produkterna är mer än rättvist producerade....♥



Ystad, en pärla på Sveriges sydkust..




Det är ju bara et halvår sen min familj & jag flyttade hit,
och standigt hittar vi nya smultronställen.

I somras, bara en mnt efter vi kom hit körde vi på mystur.
Noe vi gör rätt MYCKET.

Da kom vi til Ystad, tyckde det var lite kul, med Wallander i tankane.

Vi parkerte ju, och skulle upptäcka stan lite.

Det var just den da`n det var nån slags markering/firande förr brandkåren i ystad.
Vilken upplevning, solen sken, å alla brandmanskap presenterade dom gamla brandbilarna
& även pensjonärerna var med.

Dom avslutade hele firande med at starta vattenkranarna på brandbilarna.
Ungarna som fanns på torget dansade i vattenkaskaderna.
Härligt!!

Så vägen tilbaks har ju forstås inte varit long...
Det känns så konstit, känslan i stan är en mix av Danmark & Italien.
Det känns så "på riktit"♥
Du ser slaktaren, bagaren, prästen..
Ystad har sin egen doft & karaktär...♥
Gillar♥


I höst da min mamma & pappa var här tog vi självklart turen til Ystad.
Åhh vilket shopping-paradis.

Små mysiga butiker, med jättebra utval & service.
Det du inte finner här, är inte värt å ha.

Vi hittade också en liten innredningsbutik, Levande Hem.
Där är det hur mysigt som hälst.
Små prylar, förr en lite bättre hemkänsla.
Recomenderas.

Lite fika måste man ju ha, vi har blitt aldeles kär i et ställe kallad Hartman`s café & conditori.
http://www.cafekartan.se/0897/Hartmans_Cafe_&_Conditori
We`ll be back...♥

Om du er bil intresserad är Ystad platsen förr dig.
När du tror du är färdig i Ystad, på väg at köra vidre...
Da ser du AutoClassica, och du är nära köra av vägen(å inn på willys).
Här hittar du dina gamla drömmars bilar & dina nya drömmars fordon...♥
Ingen jäkel forsöker at beretta dig at dom är praktiska, billiga, eller smarta på nogot sätt.
Det er varför det er så härligt...♥
http://www.autoclassica.com/
Ses i främtiden...♥

Det är sååå mycket mera å beretta om denna lilla soliga pärlan.
Men jag har lyckligtvis inte utforskat den tillrekligt än.

Så til Ystad sejer jag, bientôt de retour

Ha en så underbart bra dag allihoppa ♥

Kärlek...

Fredag, & hälg...♥
Fredagsmys, vilken underbar känsla♥

Kanske lite ekstra tid med sin käre?
Dyrka kärleken lite ekstra...♥

Man ställer väl med huset, bilen, hälsan...men vad med käresten sin?

Prova på varje dag, å vara lite x-tra snäll.
Ge honom eller henne en kopliment, erbjud dig at göra nogot tilsammans♥

Det är inte som stora gästarna som gör skillnaden,
det er dom små ögonblicken i vardagen♥

Lunchlåda till sin hjärtans utvalda?





Om man kollar på WIKIPEDIA, så är ju kärleken definerad rätt vel... 
Eller vad tycker du?


Eros ♥
Eros
är en kärleksgud i den grekiska mytologin, och symboliserar den romantiska och lidelsefulla kärleken, kärleken som aldrig mognar och växer upp. Eros motsvarighet inom den romerska mytologin är Amor, även kallad Cupido. Eros gestaltas symboliskt ofta som en bevingad barngestalt – en erot, även kallad amorin eller kupidon.

Agape
Står för den förutsättningslösa kärleken,
den självutgivande formen av kärlek och har ingen sexuell underton eller överton.
Agape står också för hur (den kristna) Gudens kärlek är gestaltad i relation till människan, och hur människor ska älska Gud och varandra.
Den latinska motsvarigheten är Caritas; den oegennyttiga kärleken uttryckt i handling.

Philia
Står för syskonkärlek (utan erotisk eller sexuell underton).
Philia är ett begrepp för kärleken till sina släktingar, blodsbandet.
Även platonsk kärlek & vänskap.

Libido
Är den sexuella och fysiska kärleken,
vår könsdrift. Sigmund Freud benämnde den energi, livsdriften,
människan fick ur sin könsdrift med det latinska ordet Libido.
Motsatsen och komplementet till libidon var enligt Freud dödsdriften, Thanatos.
Thanatos är aggressionen, den självdestruktivitet som vänds utåt mot andra.





Hoppas du får en härlig kväll, med din käre, dina barn, din familj eller andra du tycker om.


Her är en bild, tatt av min 12 år gamla son♥




Havreflarn...





Dom här havreflarnene är så himla goda.
Dom lagar du jättesnabbt, och du bliver BERÖMD ♥





Vad du behöver:

100g smör
3 dl havregryn
1 ägg
1½ dl socker
1 ss mjöl
1 tsk bakpulver


Gör såhär:
Smält smör,bland i havregryn.
Piska ägg och socker vitt.
Bland mjöl & bakpulver.

Bland alt till en smet.

Fordela på bakplåt, från pyttesmå skedar.


Grädda genast i 6-7 min 175g


Så är det upp til dig om vil decorera, eller servera just som dom är.
Mums..♥

Monica`s Bagels





Den her recepten har jag inte delat av mig med nogon förut.
Känns lite jobbigt, men jag vil ju gärna at ni alla ska få prova på dom.


Garanterad dom bästa bagels du nogonsin vil smaka...LOVAR ♥

Vad du behöver:

25 g jäst
5 dl vatten
2 ss smör
2 ss sirap/socker
2 tsk salt
800 g vetemjöl

Blanda lätt, jäsa 12 timmar i kylen.

Forma 12 "donuts",jäsa i 20 min.

koka upp rejält med vatten i en kastrull.
Tilsätt en matsked socker.

koka 2 & 2 tills dom flyter opp i vattenskorpan.
Det tar ungefär 3-4 min.

Evt strö på vallmogefrö, sesamfrö, solroskärnor etc
Penslas med ägg.

Gräddas 225g i ugnen i 20 minut.

Server med massor av fyllning.
Sallad, skinka, västerbottensost, lök, råkost...mm

Bra idé til lunchlådan?
Eller till kveldsfikan...♥


Ha en sååå bra kvell allihoppa♥


ugnsbakad omelett...







Vad du behöver:

4 pax

300 g Prinskorv etc
1 purre
2 hvitlökbåtar, hakkede 
8 ägg 
1½ dl vann
75 g gulost, revet
salt och peppar

Här är det enorma varisjonsmöjlighetar...
Kolla vad du har hemma, och utgå från det.

Så her gör ni: 

1: Smör din ildfasta form och spre korvbitarna, purre, hvitlök och ost. 
2: Piska ägg, vatten, salt och peppar og hell det över garnityret.
3: Kle folie över, sätt formen i ugnen och tilbered omeletten som angitt. Kolla med kniv om den er redo.
4: Skär i bitar og lägg på grovt surdegsbröd med massor av fresh sallad & lite creme fraiche med soltorkad tomat och feta.


Gräddas 160 - 170°C i 30 min

Lägg över aluminiumsfolie, kolla undervegs - den er ferdig när omeletten har satt sig och överflaten er ljus gyllen.


Rooibos, inte thé...






Rooibos betyder röd busk
och navnet har Hollandsk härkomst♥

Rooibos tilhörer plantegruppen Aspalathus Linearis, som består av mer enn 200 varianter,
och som  kun hittas i Syd-Afrika.

Rooibos innholder inte koffein till skillnad från til sort & grönn thé.

I 1930 började kultivering av Rooibos,
och den dyrkes kun i den sydlige delen av Sör-Afrika.
Område ligger vest om Kapp det Gode Håp, i distriktet Piketberg,Van Rhyndsrop og Calvina.

Honeybush er en annen variant som också kommer från Syd-Afrika & dyrkes i fjelldistriktet Longkloof.
Smaken liknar lite på Rooibos, men er nogot sötere.
Blommarna på busken har doft av honning.
Förr at bevara den søteste théet bliver den höstet under blommning.

Rooibos har använts under flera hundra år i Sydafrika som medicinaldryck;
rooibos påstås förhindra uppkomst av allergier och lindra kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet.
Den innehåller bland annat zink, magnesium, kalcium, mangan och fluor, och även superoxid dismutase, som tros motverka åldrandets oönskade effekter...♥

Da är det väl thé dags?  ♥

Nytt år, nya tankar!!!

Gott nytt år allihopa!!

Nu som det är nytt år, har man ju en jättefin möjlighet at tenka lite nytt!!
Om man vil bli duktig på nåt, eller rätt å slätt äta bettre är ju upp till en varje...

Själv har jag massor av tankar förr detta härliga nya året..
Ni får följa med på resan...♥

Efter julen är man ju ofta trött på tung och söt mat..
Så här kommer et recept på en lätt efterrett, som er frech & mycket enkel.


Vit chokladmousse  

Detta tränger du:

Vit choklad mousse;

♥1 gelatinblad
♥100g vit choklad
♥3/4 + 1 1/4 dl vispgrädd
♥2 äggvitor
♥2 tsk pressad citron
♥1 msk strösocker

Citrustäcke;

♥1½ gelatinblad
♥1½ pressad saft av klementin
♥2 msk strösocker

Så här gör du
;

Blötlägg alla gelatinblader i kallt vatten i 5 min.
Hacka chokladen fint, koka upp 3/4 dl grädde.
Ta kastrullen från värmen å smelt chokladen i grädden.
Rör till det blir slät.
Tilsätt et gelatinblad, rör till det har blandat sig.
Låt svalna till rumstemperatur.

Vispa grädden, men inte förr hårdt. vänd den derefter ned i chokladsmeten.

Vispa vitorna med cirtonsaft till et tjockt skum.
Tilsätt sockret lite i taget.
Vispa på till en fast maräng.

Vänd den ner i chockladmoussen, hälli små glas.
Kyla väl.

Citrustäcke:
Sila den pressade saften och värm ½ dl .
Tilsätt 1½ gelatinblad.
Röra tills smält.
Tilsätt resten av saften.
Låt svalna nogot.

Skär av skalet på din cirtusfrukt, å lägg den på den stelnade moussen.
Häll över gelateinen, kyla väl.

♥Hoppas du gillar♥





Oolong thé...

Produksjon Oolong

Det är den svåraste théen at produsera.
Bladene bliver withered (mjukgjort) i ca 8 timmar eller mer (beroende på fuktigmäng).
Så bliver bladene lätt knust ved rulling eller ristning.
Dette är början på den delvise oksideringen av bladets kanter.

Panfiring och lufttörring bliver anvendt förr at redusera fuktigheten mer.
Ofte bliver rulling & torring gjort vekselvis och detta bildar unik, sakte, delvis oksidering.
Oolong bliver ofta ”baked” efter den innledande prosesseringen (Tie Guan Yin).

Bladstil

Standarden for plukking av blader til oolong är ofte tre blader och et skott.
Dette gjör at ganske store blader är en påfallande del av bladstilen.
Oolong kan være blader krøllet sammen til små boller (Tie Guan Yin, Dong Ding) eller rette, volumøse blader (Formosa oolong, Scarlett roab).

Karakteristikk av kopp - Oolong te:
Välutviklad, rik, kompleks och av og til lite fruktig.
Färgen varierer från ljus grönn, till mörk rødbrun som sort thé.

Tradisjonell opprinnelse: Kina og Taiwan.

Oolong kan grupperes baserad på främstillingsdetaljer som bestemmer oksideringsnivå och form.
I théhandelen anvends ofte 5 olika betegnelser som talar nogot om hur théen är prosesseserad,
dens form och smak. 
Men det kan vara store variasjoner innenfor varje av dessa.

Oolong théens 5 typer är i denne forbindlese Jade, Amber, Champagne, Pouchong og Aged (eldet).

Jade
er lätt oksiderad thé med lätt floral karaktär i dens smak.
Eksempler er Green Dragon og Dong Ding/Tung Ting (Taiwan).

Amber
karakteriseras ved et högt bake nivå i sluttprosesseringen.
Gir et mykt til medium brygg.
Rik på aroma och smak.
Eksempler er Tie Guan Yin og Qi Zhong.

Champagne
har högsta nivå av oksidering (70 % eller mer).
Denne théen gir en rik honung smak.
Eksempler er Bai Hao, Oriental Beauty og White (Silver) Tip Oolong.
Andre fremstillingsdetaljer som for Oriental Beauty Oolong (Champagne Oolong og Formosa Oolong)
bliver bladene pakket inn i fuktige tyger förr  at lättere å kontrollere torktiden.

Pouchong blir marknadsdsfört som Oolong och har en mycket lav oksideringsgrad.
I nogra tilfellen har de blivit sold som grönn thé.
Sammensatt smak med florale og lette toner.
Dom bliver nogon gong kalt grönn Oolong.
Bao Zhong tea (Pouchong) blir fullstendigt torket efter rullingen.
I tillegg har den en lang bakeperiode på mycket lav temperatur förr at sekra at fuktighetshalten inte är mer en 5%.

Aged (eldet) blir lagrad mycket lenge og gjennom lagringstiden bliver den varmebehandlet jevnlig förr at redusere fuktighetshalten i bladene.
Eldet Oolong utvikler en myk og rik tekstur gjennom flera år med forsiktig torking

Prosessen är läng med månge variabler,
men alle Oolong théer av god kvalité har ett fellestrekk – de har en helt egenartet smak.
Om det er en Jade, Amber eller Pouchong oppdager man en liflig, lett og ren smak.
Nogra mer floral och frisk, andra mer kompleks och söt med hint i rätning honung.


RSS 2.0