Kan choklad bekämpa fattigdom?













Fairtrade
, tidigare känt som Rättvisemärkt är en produktmärkning av varor
(främst livsmedel) som syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare
 och anställda i utvecklingsländer genom Rättvis handel.

 

Märkningen innebär att produkten uppfyller de internationella Fairtrade-kriterierna.

Kriterierna garanterar att producenter får ett minimumspris för sin vara
som överstiger produktionskostnaden och världsmarknadspriset.
Anställda vid exempelvis plantager har rätt till den nationellt lagstadgade minimilönen.
Kriterierna innefattar även att diskriminering och barnarbete moverkas bland anställd arbetskraft (när odlarna får högre inkomster får barnen möjlighet att gå i skolan), och de anställda skall ha rätt att organisera sig och rätt till ett ordentligt anställningsavtal.
Kriterierna grundar sig på ILO:s åtta kärnkonventioner.

I sortimentet finns bland annat kakao, kaffe, te, läsk, energidryck, bomull, socker, honung, bananer, ris, nötter, blommor, vin, juice, frukt och sportbollar.
En stor del, 73 % av de Fairtrade-märkta varor som såldes år 2010 i Sverige var också ekologiska och var till exempel Krav-märkta.
Men Fairtrade och Krav är oberoende av varandra.
Produkter som är Fairtrade-märkta är försedda med en blå och grön symbol på svart botten.
Tidigare, fram till 2004, användes en röd symbol.

Malagasy – EquiTrade producerad på Madagaskar

En choklad mer rättvis än FairTrade


Chokladen från Madagaskars folk till oss i Sverige.
Familjen Ramanandraide i nordvästra Madagaskar hade tillverkat choklad för den inhemska marknaden i 10 år innan en eldsjäl från Europa upptäckte dem.
Neil Kelsall från Storbritannien har under tre år hjälpt familjen skapa en fabrik som idag producerar en choklad med högsta kvalitet, vacker förpackning och viktigast av allt. En förfinad smak av citrus, kryddor och nötter.
Inte undra på att så många vill äta den.

Pasted Graphic

Idag lockar familjen fram smaker som de inte visste fanns i kakaon från deras hemland.
I dalen Sambirano hämtar de sina bönor, fermenterar och torkar bönorna med stor noggrannhet så att vi kan njuta av deras finess.

Eftersom hela chokladkakan och dess förpackning produceras på Madagaskar stannar hela 40% av varans butikspris kvar i produktionslandet.
Endast transport, marknadsföring och försäljning tillkommer i Skandinavien.
Detta är ca. 8 gånger mer än en choklad tillverkad enligt FairTrade.
Produktionsmetoden följer de riktlinjer som deklarerats inom ramen för EquiTrade.
Ett koncept där produkterna är mer än rättvist producerade....♥



Kommentarer
Postat av: Malin

Bra inlägg! :)

2012-01-17 @ 12:43:48
URL: http://blogworld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0