Oolong thé...

Produksjon Oolong

Det är den svåraste théen at produsera.
Bladene bliver withered (mjukgjort) i ca 8 timmar eller mer (beroende på fuktigmäng).
Så bliver bladene lätt knust ved rulling eller ristning.
Dette är början på den delvise oksideringen av bladets kanter.

Panfiring och lufttörring bliver anvendt förr at redusera fuktigheten mer.
Ofte bliver rulling & torring gjort vekselvis och detta bildar unik, sakte, delvis oksidering.
Oolong bliver ofta ”baked” efter den innledande prosesseringen (Tie Guan Yin).

Bladstil

Standarden for plukking av blader til oolong är ofte tre blader och et skott.
Dette gjör at ganske store blader är en påfallande del av bladstilen.
Oolong kan være blader krøllet sammen til små boller (Tie Guan Yin, Dong Ding) eller rette, volumøse blader (Formosa oolong, Scarlett roab).

Karakteristikk av kopp - Oolong te:
Välutviklad, rik, kompleks och av og til lite fruktig.
Färgen varierer från ljus grönn, till mörk rødbrun som sort thé.

Tradisjonell opprinnelse: Kina og Taiwan.

Oolong kan grupperes baserad på främstillingsdetaljer som bestemmer oksideringsnivå och form.
I théhandelen anvends ofte 5 olika betegnelser som talar nogot om hur théen är prosesseserad,
dens form och smak. 
Men det kan vara store variasjoner innenfor varje av dessa.

Oolong théens 5 typer är i denne forbindlese Jade, Amber, Champagne, Pouchong og Aged (eldet).

Jade
er lätt oksiderad thé med lätt floral karaktär i dens smak.
Eksempler er Green Dragon og Dong Ding/Tung Ting (Taiwan).

Amber
karakteriseras ved et högt bake nivå i sluttprosesseringen.
Gir et mykt til medium brygg.
Rik på aroma och smak.
Eksempler er Tie Guan Yin og Qi Zhong.

Champagne
har högsta nivå av oksidering (70 % eller mer).
Denne théen gir en rik honung smak.
Eksempler er Bai Hao, Oriental Beauty og White (Silver) Tip Oolong.
Andre fremstillingsdetaljer som for Oriental Beauty Oolong (Champagne Oolong og Formosa Oolong)
bliver bladene pakket inn i fuktige tyger förr  at lättere å kontrollere torktiden.

Pouchong blir marknadsdsfört som Oolong och har en mycket lav oksideringsgrad.
I nogra tilfellen har de blivit sold som grönn thé.
Sammensatt smak med florale og lette toner.
Dom bliver nogon gong kalt grönn Oolong.
Bao Zhong tea (Pouchong) blir fullstendigt torket efter rullingen.
I tillegg har den en lang bakeperiode på mycket lav temperatur förr at sekra at fuktighetshalten inte är mer en 5%.

Aged (eldet) blir lagrad mycket lenge og gjennom lagringstiden bliver den varmebehandlet jevnlig förr at redusere fuktighetshalten i bladene.
Eldet Oolong utvikler en myk og rik tekstur gjennom flera år med forsiktig torking

Prosessen är läng med månge variabler,
men alle Oolong théer av god kvalité har ett fellestrekk – de har en helt egenartet smak.
Om det er en Jade, Amber eller Pouchong oppdager man en liflig, lett og ren smak.
Nogra mer floral och frisk, andra mer kompleks och söt med hint i rätning honung.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0