Lapsang Souchong






Lapsang souchong,
ibland bara lapsang, är ett rökt svart thé.
Ursprungligen kommer den från wuyibergen i Fujianprovinsen i Kina.
Numere framställs den i större mängd i Taiwan

Rökningen ger théet en karaktäristisk doft, som påminner om tjära.
Théet har en starkt rökig smak som påminner om rökig whisky, tjära, och även öppen eld.
Trots rökigheten är det sällan något problem att känna smaken av svart thé.

När théet er plukket,låter man bladerna törke över cypress eller furu flamma.
Så ruller och fermenterer man théet.
Till sist blir théet placerad i bambus korgar, och torkad över granved,
där den absorberar essensen av röksmak..

Legenden hevder ju at den karakteristiska smaken på detta thé kom sig från en "olykshendelse". 

Under Qing dynastiet, tog Kejserliga armeet bolig i en thé fabrik.
Nogot som förstörde thé prosessene.
Irriterad av dette objudna sälskap bestemde ägaren sig förr at öppna eld, för at skynda på thé torkningen.

Så om ni er redo förr en annorlunda thé upplevning, en minnesfärd til barndommens träbåtunderhåll & hav...
Drick en kopp Lapsang,..♥


 Tilberedning: 
 2 gram thé pr 2,5-3 dl koldt frisk vatten
 Tid; 3 min e.l etter önske
 Temperatur: 80°C
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0