Att baka surdegsbröd




Rune`s surdegsmackor..♥


Har man en surdegsgrund är det inget problem att göra några bröd,
men det måste planeras.
Själva jobbet med att baka bröden tar cirka 30 minuter,
men det börjar på morgonen och är färdigt på kvällen.

Jag brukar blanda surdegen på morgonen innan jag går till jobben.

Det görs så här:

Ta ungefär 2-3 msk av surdegsgrunden och bland det med 1,5 dl rågmjöl och 1,5 dl ljummet vatten.
Ställ i rumstemperatur (ungefär 22 - 25 grader).

Efter ungefär 9-10 timmar har degen blivit mycket större,
och det finns rejält med bublor i den.

Då startar jobbet med att sätta degen.

Här är ett enkelt recept som gir 2-3 bröd:


Surdegsbröd
3-400 gram surdegsgrund
900 gram rågsikt
300 gram vetemjöl
60 gram honung
500 gram ljummet vatten


Bland sammen, och kör i köksmaskin i några minuter.
Ha i 10 gram salt, och kör en minut till.
Låt jäsa tills den är dubbel storlek, det tar ungefär 2-3 timmar.

När den är klar,
baka ut den och fördela i brödformar eller även bättre i jästkorgar om du har.
Slå på ugnen till 240 grader.
Låt stå och jäsa tills den är dubbel storlek.

Ställ i ugnen, och slå genast temperaturen ned till 200 grader.
Släng inn en isbit i botten på ugnen för en bättre skorpa på brödet.
Om du gör så, ånga ut efter ungefär 10 minuter.
Efter 10 minuter sticker du inn et stektermometer i midten av brödet.
Brödet är klart när det har en temperatur i midten på ungefär 95 grader.
Låt vila i några minuter innan du tar en macka, om du klarar! :-)

Nåt som kan göra det enklare att baka,
och gi ett bättre reultat är om du har riktiga verktyg.
En baksten gir et bättre bröd, med en bättre yta.
Det blir även bättre under brödet, det blir inte fuktigt.
Jästkorgar är enkla att använda, och gir en jämn storlek på brödet.
Brödet ser även proffsigt ut, med ränder så som det har hos bagaren ♥


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0